Blog

Kojí kdo může

01.07.2012 14:49

Když není cisterna fenky správně naplněná a štěňátka mají hlad, to potom je zle. To se u nás rozjedou telefony na všechny směry. Přijela tedy belgická ovčanda, která má 5 třídenních štěňátek a 3 buldoky by k tomu zvládla hravě. Bohužel znám více její paničku a zmíněnou fenku pouze z fotografie. Po příjezdu fenky, která měla být na první dny použita jako náhradní matka to vypadalo, že fena sežere nejprve mě a potom moje zlatíčka. Raději jsem neriskovala. Přišla na řadu Sabina, což je jorkšíračka kterou znám moc dobře, ale bohužel má sama 5  třítýdenních miminek a tím pádem má sama co dělat. Byla vymyšlena finta FŇ.

Sabina nakrmila buldoky a jorkšíráčky jsem naskládala k  Adélce, že se ji pokusí rozkojit. Adélce bylo úplně jedno, koho bude kojit. dala jsem povel lehni a ona lehla přímo na dva jorkšíráčky :-(   :-(  ...Prostě typická Adéla, ta nekouká kam a jak lehá. Jorky jsem vytáhla a jorkové zahájili mlaskání a byla mela. Ten cecík prázdný a na nic a ten taky a lítali z jednoho na druhý až je to přestalo bavit a pěkně si na Adélce ustlali a usnuli. Rozkojení se nám tímto způsobem patrně nepodaří, ale buldočci se pěkně nadlábli od Sabinky. Mléko Brit Care štěňátkům taky chutná a dnes už Adélka nějaké to mlíčko začíná mít a tak budeme přikládat k mamince a uvidíme. Tak nám držte palečky.

Miminka jsou na světě.

30.06.2012 15:18

Tak sláva, web mě ještě pustil a tak mohu podat aktuální zprávičku. Bohužel není nějak jásavá, ale ani ne katastrofální. Včera pozdě večer jsme odjeli na císaře a Adélka měla v bříšku 4 štěňátka a k mé velké lítosti to byli všichni kluci. Moc mně to mrzí, velice jsem stála o to si nechat po Adélce jednu fenečku, ale nedá se nic dělat, štěňátka se prostě nedají vyrábět na zakázku.

Jeden pejsek měl bohužel malinký rozštěp patra, což není vada kterou bych zrovna měla v chovu často, naopak rozštěp patra u štěňátek mám naštěstí opravdu zcela mimořádně a nechtělo se mi tomu ani věřit. Ať jsem koukala jak jsem koukala, rozštěp  na zadním patře malinký byl a takové štěňátko nemá cenu zachraňovat a proto jsem ho nechala uspat. Chlapeček byl pěkný a velký a o to více je ho škoda.

Tři kluci které jsem přivezla domů nemají z daleka vyhráno, protože Adélka zatím nemá vůbec žádné mléko, vemeno tahá po zemi jako hadr,... takové vemínko je naprosto k ničemu a ke všemu má cecíky tak velké, jako mají štěňáta hlavičku  a tím pádem  se jim cecík nevejde do talmičky.

Tak mě čekají pěkné chvíle a pěkné problémy, které jsem ke všemu docela čekala.

Adélka je naštěstí v naprostém pořádku, válí se v ložnici kde mám klimatizaci a nastavenou teplotu na nádherných 20 stupňů, protože kdybych ji tam v tomhle vedru dala štěňátka a nad ně teplomet, tak to by ji dnes asi dobře vůbec nedělalo. Takto je spokojená a že u sebe nemá mimina ji vůbec nevadí.

61. den

28.06.2012 15:57

Dnes se Adélka na porod zřejmě nechystá, protože docela baští. Jako kdyby na poslední chvíli chtěla dohnat co zameškala :-)

Ráno posnídala misku štěněcích granulek Royal Canin, v poledne s chutí poobědvala 2 pečená kuřecí stehna a teď ji slyším, jak zase baští kuřecí skelety. Dopoledne se mi ji podařilo natransportovat do vany a vykoupat ji. Z vany mi ji musela pomoci vyndat snacha, která se nestačila divit, jak se mi podařilo ji  do vany dostat. Jo, už to mám nějak nacvičené, ale vysokozdvižný vozík by tedy bodnul :-)

Snacha obdivovala, jak si Adélka koupání užívala a jak byla klidná, hodná, trpělivá a hlavně Báře hlava nebrala, že na koupání psů používám šampon Garnier Fructis. Používám ho i když není určený pro pejsky, ale je to můj oblíbený šampon a u pejsků se mi taky osvědčil.

Taky přijel odpoledne na návštěvu Guliver ( Zorro ) se svojí paničkou Haničkou. Je to nádherný pejsek, suprově vychovaný, prý umí plavat a jelikož se pohybuje ve společnosti loveckých pejsků, tak umí přinášet z vody i kachny :-) Vše odkouká od kamarádů a je moc chytrý.

Taky mám i jednu horší zprávu a to že web na mě už zase ukazoval červenou výstražnou tabulku, že budu mít brzy překročený limit dat. Může se tedy stát, že Adélka porodí, ale informaci budu muset zde na webu zveřejnit až v novém měsíci, což bude v neděli.

Aktuality

27.06.2012 15:02

Pro ty, kteří netrpělivě očekávají informaci o narození štěňátek oznamuji, že porod mám u pana veterináře avizovaný, ale čekám na příznaky přicházejícího porodu. Adélka je zatím v pohodě, což za hodinu nemusí být pravda. Porod může prakticky  začít kdykoliv, protože dnes je to 60 dní a není  nic mimořádného že mi feny rodí 60-61 den. Na druhou stranu může porod přijít třeba až v neděli nebo po neděli, což nepředpokládám, ale stát se to může. Dnes Adélka nebaští, ale myslím že vzhledem k jejímu častému nechutenství během březosti to nic neznamená. Včera například baštila velice dobře. Začnu měřit pravidelně teplotu.

Naďa má krytí ukončené, s Maxem ( Caro Perizu) to byla láska veliká, musela jsem je ke krytí pouštět až téměř v  nočních hodinách z důvodu počasí a tak bylo chladno a oba si to náramně užili :-) Chtěla jsem pořídit fotky, ale při jejich temperamentu mám všechny rozmazané a tak fotka působí alespoň

"diskrétně" :-)  :-)

Těhule

24.06.2012 13:41

Vkládám fotky březí Adélky. Jelikož je na lačno, tak břiško není tak výrazné, ale ve skutečnosti se ji při chůzi houpe ze strany na stranu. Na druhé fotce je vidět, jak se ji pod tíhou bříška rozjiždí nožky do stran. Nesouměrné línání je způsobené hormonální změnou, nová srst je tmavší, což je dobře vidět nad ocasem. Abych proces línání urychlila, mohla bych Adélku pravidelně vyčesávat a kartáčovat, což nedělám, protože ji něchci obtěžovat a spíše se starám aby měla naprostý klid.

Novinky...

23.06.2012 15:56

Aktuální u nás je to, že máme uskutečněné první krytí Naďi a dnes budeme nakrývat podruhé. Samozřejmě až ve večerních hodinách, protože je nemožné vedro. Adélce se to už blíží a od středy budu již v plné pohotovosti. Většinou rodila poměrně brzy, tak počítám, že tomu bude i tentokrát, protože ji najednou narostlo opravdu velké bříško. Před porodem ji určitě vyfotím a foto vložím. Samozřejmě velké břicho neznamená velký počet štěňátek. Záleží na množství plodové vody, na velikosti mimin atp.Taky se obávám, aby neměla v bříšku i nějaký hydrát, což je štěňátko, které je strašně veliké, je takové nafouklé a velice zavodněné. Ke všemu je "hnusné" jako mimozemšťan a žije to jen pár hodin po porodu. U AB se to prostě stává a zatím mi nikdy nikdo nevysvětlil, čím se to může stát. Taková "zrůdička" se mi už v minulosti  3 x narodila, poprve mě to zajímalo, jak to bude žít dlouho,ale příští dvě jsem nechala uspat okamžitě. Adélka už je přeci jen na buldoka starší fena, tak se obávám, aby miminka byla v pořádku. Může se, ale stát, že to Adéla ještě pěkně ukáže mladým fenám :-)  To prostě záleží na přírodě a proto si nikdy nenechávám zjišťovat, kolik štěňátek v bříšku fenka má a čekám na překvapení. Když jedu na císaře s fenkou a čekám že má tak 4-5 štěňátek a pan doktor vyndává a vyndává a já nestíhám a nestíhám a nakonec jich je 8-9 a všechny v pořádku a řvou jako utržený, což miluju protože to znamená, že mají naprosto zdravé plíce....tak to je veliké a radostné překvapení. Taky se mi už 2 x  stalo, že fenka měla v sobě jen jedno štěňátko.To nemám moc ráda, ale opět s tím nic neudělám a je to prostě na přírodě. V jednom případě jsem to tušila a nechala ji ještě těsně před císařem udělat raději sono, zda tam skutečně to jedno mimino je. V jednom případě jsem to netušila, fenka byla jako " stodola", ale pan doktor hledal a hledal, ale více jich nenašel :-(

To bylo nepříjemné překvapení, ale překvapení to tedy taky bylo !!!

Tak nám držte palce, ať jsou mimina zdravá, aby řvala jako o závod a měla červené tlamičky jako rajčátka.

Tropická vedra

21.06.2012 15:02

Vedra naši buldoci snášejí docela dobře, rozhodně lépe než já :-) Svůj domeček mají výborně tepelně izolovaný a proto mají uvnitř krásný chládek, ale přesto se vyhřívají na sluníčku venku a dovnitř se chodí jen napít. I Adélka se na sluníčku ráda vyhřívá, ale raději odpočívá v chládku. Bříško má, nemá ho nějak závratně velké, ale to buldoci nějak nemívají. Jsou takový prostě "hranatý" a široký. Už se to holce krátí a za týden už možná budou štěňátka na světě. 

Včera večer u nás byla pěkná bouřka a liják. To buldoky nějak nerozhází a bouřka jim nevadí. Vadí, ale naší Barborce - šicka, které bude 10 let a divím se, že si ještě za ta léta nezvykla na rachejtle, petardy a bouřku. Šíleně se bojí a chytla takovou hyperventilaci, že jsem se docela obávala i o její život. Jazyk měla červený jako rajče, jak byla rozdýchaná. Ještě že bouřka netrvala dlouho a začal pěkný slejvák a výrazně se ochladilo. Musela jsem ji chovat jako mimino, přesto byla vyděšená a oči měla vykulené jako když má přijít konec světa.   

Adélka už baští :-)

18.06.2012 23:06

Tak Adélka se už konečně umoudřila a začala pořádně baštit. Dnes například ji strašně chutnala vepřová vařená játra. Žere už, ale i Royal Canin, piškoty atp. a začala baštit docela dost, tak snad dožene, co zameškala. Vemínko má příšerné, hadrové a až na zem :-) Takové nemám ráda, štěňátkům se z něho špatně pije. Břiško má, ale ne nějak závratné i když u ni je to těžké, ona má hodně široký hrudník, tak to bude překvapení, co uvnitř schovává. Počítat na ultrazvuku mimina nemá cenu. Není pro mě podstatné kolik jich tam skutečně má, ale spíše mě zajímá, kolik jich je v pořádku a zda jsou životaschopná a zdravá. Vidět na sonu např. 8 tlukoucích srdíček je k ničemu, když by potom mimina měla rozštěp patra, nebo to byl hydrát atp. Já si raději počkám a jak se říká : kdo si počká, ten se dočká. Adélka je v naprostém pořádku,veselá, vedra naštěstí zvládá dobře a s vnoučaty si taky ráda hraje a tak je vše k mé spokojenosti.

Pro všechny mé klienty co mají štěňátko od nás zde vkládám informaci, že budu objednávat granule Royal Canin- puppy, tak kdo má zájem mohu mu k tomu přiobjednat junior 20kg, myslím to byla cena 1600,- za pytel. Zájemci mě prosím kontaktujte, tak jak jsme se domluvili.

Adélka a Naďa

16.06.2012 12:52

U Naďi probíhá hárání tak jak má, Naďa je v naprosté pohodě a ve výborné kondici a proto plánuji první krytí 21.6.

Adélka se včera umoudřila a něco sbaštila. Valstně jsem byla docela spokojená a kdyby baštila alespoň tak jako včera, bylo by vše OK. Měla mističku Royal Canin granulek, sice malinkou, ale aspoň že tak, 1/4 plnotučného tvarohu, který ji tedy musím dávat lžičkou do tlamy, ale polykala a neplivala :-) Potom snědla dvě vařené kuřecí stehna a večer půl balíčku Sunarek, což jsou sušenky pro malé děti, něco jako piškoty. Podávala jsem ji je z ruky a ona je dobrovolně přijímala.

Já velice nerada přisuzuji psům lidské vlastnosti. Jsou to zvířata a věřím, že nejsou falešný, vypočítavý atd. Jsou prostě takový, jak si je vychováme a pokud si je rozmazlíme, máme je rozmazlený. Já své psy rozmazlené nemám a navzdory mému přesvědčení se, ale domnívám, že Adélka svojí březost  zneužívá tak, aby byla středem pozornosti. Je to už starší fenka a patrně si dobře pamatuje, že se štěňátky bydlí u mě v ložnici a tak se tohoto práva a zvýšené pozornosti dožaduje už teď. Naprostou volnost po domě mít Adélka nemůže, protože jako jediný můj buldok velice žárlí na šicky a hrozí riziko, že by je mohla napadnout. Mám to teď složité, protože když Adélu pustím z ložnice, musím vyhnat Barboru s Megynou do obýváku. Naštěstí mám u ložnice balkon a tak nechávám dveře na balkon otevřené a Adélka se  vyvaluje na sluníčku a až k večeru ji pouštím k sobě do jídelny kde trávíme společně večer, což ona miluje a je naprosto spokojená.

Návštěva u veterináře

13.06.2012 22:33

Moje nervová soustava to dnes nevydržela a proto jsem objednala Adélku na kontrolu k veterináři. Adélka prostě opět nebaští a ani velice bohatá tabule ji nenaláká si vybrat nějakou lahůdku. Věřte, že bych ji snesla modré z nebe, jen kdyby si něčeho zobla. Ne a ne a ne ! Nezobne nic ! Pár dnů s chutí baštila

granule, ale opět začala stávkovat. Je veselá, je v pohodě, ale myslím žije jen ze vzduchu. Poslední 3 dny nespolkla vůbec nic. To není nic pro mě, já chci aby všem chutnalo, byli šťastný, spokojený a vše bylo zalité slunce a Adéla mi kazí pohodu a přidělává starosti. Vždycky něco vymyslím a řeknu ha...., tohle by ji mohlo chutnat...to určitě sežere. A ono houby. Nesežere ! Dokonce se naučila, že svůj jazyk umí stočit jak růžičku z krepového papíru.

Granule různých značek, maso všeho druhu, syrové i vařené, sladké, dokonce i slané, všechny mléčné výrobky včetně sýrů, vejce,ryby i sardinky a ze zoufalství dokonce i uzeniny. Nic ji nenadchne. Už jsem se i snížila k tomu, že jsem udělala to, co zavrhují a násilím jsem ji to nacpala do tlamy. Viděla jsem v jejích očích, že by to nejraději na mě vyplivla :-) Je inteligentní a tak odejde asi metr a tam to s chutí vyflusne:-)  Potvora!!!

Potom na mě vyplázne jazýčkovou růžičku :-)

U pana veterináře jsem asi působila dost komicky. Přišla jsem s fenou, na které nebyla patrná žádná nemoc, dokonce byla taková hranatá jako krabice nebo stodola, byla v pohodě, veselá  a já si smutně stěžovala, že fenka nežere a že nežere vůbec NIC !!  Rozpačité pohledy personálu nebylo možné přehlédnout. Sice jsem se je snažila přesvědčit, že opravdu nežere a že to nikdy nedělala a je to opravdu divné,  ale fena byla prohlédnuta a nic nebylo zjištěno. Pouze to, že je Adélka březí a že miminka jsou v bříšku živá a jsou v pohodě. Kolik jich je nevím, to jsem ani vědět nechtěla.

Adélka se po příjezdu z veteriny ubytovala v mé ložnici. Klidně si ji vezmu i do postele a v noci ji budu přikrývat....jen si přeji, aby konečně začala něco baštit a já se o ni nemusel bát.

<< 18 | 19 | 20 | 21 | 22 >>