Blog

Máme štěňátka.....

04.07.2014 12:07

Po delší pauze máme opět štěňátka. Růžena ( Roxana) mi připravila nepřijmné překvapení v podobě maličko předšasného porodu. 58. den od prvního krytí přeci jen není zcela u AB běžné, ke všemu první krytí jsem měla tak nějak spíše jako pojistkua spoléhala na druhé krytí. Odjezd do Slaného na císaře byl proto nečekaný a porod rozjetý...pokud se tomu tak dá říci, protože fena seděla v naprostém klídku v odteklé plodové vodě a tvářila se, jako že se vůbec nic neděje. Štěňátko v porodních cestách bylo samozřejmě mrtvé a zda bylo mrtvé a spustilo porod, nebo se udusilo v porodních cestách...to je spekulativní a vlastně mě to ani moc nezajímá. Spíše jsem byla překvapená, že další 4 štěňátka byla živá. Sice menší, než jsem zvyklá, ale dopečená...jak já říkám. Jedno velice špatně dýchalo a taky po příjezdu domů zemřelo. Tak máme dva kluky a jednu hočičku, nar. 1.7.2014. Držte nám palečky.

Výstavy.....co nás nemá překvapit...

11.05.2014 14:46

Výstavy nejsou má oblíbená činnost a nikdy jsem se s tím netajila. Opravdui je nějak nemám ráda, ale co dělat...k chovu to patří. Pamatuji si, že před lety, když jsem začínala na výstavy jezdit, tak jsem měla vnitřní pocity stejné.... jako v dětství v ZŠ před pololetní písemnou prací. Strach, nervozita, úzkost...prostě všechno možné, jen ne pocit štěstí a radosti. Můj první pejsek byl ke všemu silně stresovaný a ne jednou jsem musela z výstavy odjet ještě před nástupem do kruhu, z obavy o jeho život....popravdě jsme na tom byli asi stejně :-). Když došlo k nějakému hezkému umístění a nějaký i ten CAC nebo CAJC se získal, tak pocit štěstí, že to máme za sebou, rozhodně přesahoval radost z vítězství...a to opravdu značně. Dnes už to tak neprožívám, strach ani nervozita naštěstí pominula....,ale ani jiná emoční  nálada se bouhužel nedostavila.... jen ta spokojenost, že to máme za sebou. Obdivuji všechny, kteří výstavy milují a vytáhnou ze dvorku všechno, co doma mají a perfektně je v kruhu předvedou. Já se to nějak nenaučila. Vystavuji především fenky, tak před výstavou vždy nervozně sleduji, zda nezačnou jako naschvál hárat, nebo zda se nedostaví nějaký mimořádný problém. Dost mě včera mrzelo, že Fantomas a Guliver se rozhodli v kruhu kulhat. Pamatuji se, že před lety jsem  v Č. Budějovicích chtěla vystavit fenku, kterou jsem si koupila a to Elleonoru z Hradu Grabštejna. Byla to krásná fenka, nikdy neměla žádný problém...a ejhle, přijedeme na výstaviště a Leona...tak jsem ji říkala, najednou začala kulhat, jako by si cestou zlámala nohu na 2x. Neměla jsem tehdy moc zkušeností, byla jsem z toho dost vedle a nenapadlo mě nic lepšího, než ji dát ibalgin, který jsem v té době polykala jako lentilky, neboť jsem měla před operací karpálních tunelů. Než došla řada na feny-tř.mladých, Leona přestala kulhat, v kruhu to odchodila naprosto vzorně a nezchybně a mám pocit, že se tehdy umístila na nějakém předním místě. Nikdy už od té doby nezakulhala.

Buldoci...a zkušení a pravdomluvní chovatelé mi dají jistě za pravdu,že si prostě opravdu občas nekteří zakulhají, obzvlášť v době růstu. Já se musím přiznat, že v době růstu kulhání neřeším a zatím mi to tak nějak prochází. Těžší typ si občas může zakulhat. Dorotka je lehčí typ...není moc žravá a neměla nikdy žádné problémy. Ewelína je žravá...co nesbaští Dorotka, vyluxuje to po ní a kolem 8 měsíce jsem zaznamenala, že na zahradě po zátěži občas zakulhala....taky byla, ale pěkně vypasená. Ubrala jsem ji krmení, omezila pohyb a vše se znormalizovalo bez problémů. Do půl roku opravdu krmte kvalitně a důkladně a pokračujte v tom i nadále, ale jak zjistíte, že pejsek začíná mít nějaký problém, omezte krmení, ale i pohyb. Je třeba, aby vše dorostlo a zpevnilo se a nadváha a vetší pohyb je nežádoucí. To je má zkušenost o kterou se chci zde podělit. V době růstu se může přihodit cokoli...ale žádný z mých dospěláků nemá problém s chůzí a běháním....naopak....jsou to opravdu temperamentní rošťáci....je, ale pravda, že já s buldoky na nějaké dlouhé procházky ani tůry nechodím. Fenky by to možná zvládly...ale já asi těžko :-)  :-) 

Výstava Nižbor

11.05.2014 14:37

2014

09.01.2014 17:27

Dobrý den, všechny Vás srdečně zdravím v novém roce a po delší pauze budu opět aktualizovat tento web. Opravdu nebylo o čem psát...když nejsou štěňátka, tak se u nás na dvorku celkem nic moc neděje, což je vlastně dobře. Dorotka a Ewelína rostou jako z vody a jsou z nich krásné princezny. Určitě nafotím a vložím aktuální fotky.

Ach ti veterináři !!!!!!

16.09.2013 14:52

Ten kdo vlastní buldoka mi dá jistě za pravdu, jak moc je důležité mít svého opravdu dobrého a zkušeného veterináře který zná určitá specifika tohoto plemene. Pokud plemeno AB nezná, potom uškodí ne jen pejskovi, ale především peněžence majitele a často poškodí dobré jméno chovatele.Takové názory : máte ho obézního, uberte krmení, krmte jedině značkou krmiva která nabízíme u nás......tak to je naprosto běžné, ale jelikož je v dnešní době veterinární klinika témeř na každém rohu, tak to ma za následek ten, že na pejskovi se hledají možné a nemožné vady a problémy,navrhují se nákladná léčení a operace . A co si budeme povídat...AB je snadná kořist, je to plemeno které má řadu problémů především v době dospívání. Pokud veterinář u pětiměsíčního buldoka, který má ještě klopené uši prohlásí, že je to v pořádku a že má pejsek čas do půl roka aby uši složil, tak je to vidět, jak toto plemeno nezná. Pokud veterinář udělá u pětiměsíčního štěněte na základě rentg.snímku prognózu, že pejsek bude mít DKK a režíruje neuvěřitelný a smutný budoucí jeho život, tak si myslím své. Ano, může mít skutečně DKK, ale který buldok ji nemá??? 

Co mě, ale opravdu v poslední době rozzlobilo, je příběh malého Fantomase a Vás paní majitelko prosím, aby jste se nám v diskuzi k tomu vyjádřila aby to byl odstrašující případ pro všechny. Pejsek 5 měsíců - nádherný, baští, běhá, pije a najednou začne mít ve stolici krev. Ano, to se může stát a příčin může být hned několi. Paní majitelka mi, ale zavolala celá nešťastná, že jim pejsek asi umře, neboť pani veterinářka prohlásila, že je pejsek velice vážně nemocný, ale že udělá maximum pro jeho záchranu. Samozřejmě jsem se lekla a chtěla znát dg., ale ta stanovena nebyla. Ctěla jsem tedy vědět, jaké vyšetření pejsek podstoupil a ono vůbec žádné !!!!! Žádné krevní testy, žádné výtěry, žádné sono...nic, pouze oznámení že pejsek je těžce nemocný! Pejsek dostal entizol a těď se podržte, dostal mezi lopatky strongold, který je na organismus zátěž, přeci jen to jsou jedy do těla a měl by se tento přípravek aplikovat v době kdy je pejsek v dobré kondici, nikoliv když má krev ve stolici. A co mě vůbec dorazilo nejvíc, že pani majitelka dostala 2 tablety na odčervení a měla je pejskovi dát za dva dny.Naštěstí mi pejska přivezli ukázat a dohodli jsme se že do budoucna budou navštěvovat jiné veterinární pracoviště a odčervovací tablety samozřejmě pejskovi nedali, protože potom by skutečně mohl mít vážné zdravotní problémy, mohl by dostat tak silný průjem, že by byl dehydrovaný a potom by se skutečně jednalo a vážný stav. Včera jsem se informovala a pejsek je už v naprostém pořádku a paní amjitelka už k této " veterinární odbornici " nešla už ani na kontrolu.

Znám spoustu případů, kdy veterináři tvrdí úplné pitomosti,.... trachea buldoka je zúžená ( samozřejmě často je a nemají ji jak hadici od vysavače), měkké patro je moc měkké a mělo by se operovat, vráska způsobuje zapařeninu a proto ji v poslední době často operativně odstraňují a stává se z toho jakási móda a prostě čím víc problémů a operativních zákroků která jsou finančně nákladná, tím lépe. Nájmy za prostory nejsou nic levného, vybavení ordinace taky a když není dostatek nemocných psů, tak si musíme pár problémů vyčarovat.

Lidi prosím vás, mějte rozum. Buldok je skutečně specifické plemeno, má řadu problémů a s tím se musí počítat a občas i do té peněženky sáhnout a zaplatit nákladnou léčbu, ale tak jsme si ho vyšlechtili a takový se nám líbí. Buldok  není automobil KIA, na které dává jeho výrobce sedmiletou záruku. Je to buldok a verinářům úplně všechno nevěřte !!!

Novinky!!

01.08.2013 15:02

Konečně jsem se dostala k aktualizaci. Vůbec to nemám jednoduché, buď němám čas a když už jsem si ho udělala, tak jsem zjistila že mám přkročený limit dat atp. Všechna štěňátka jsou u páníčků, daří se jim asi dobře, občas někdo pošle fotku, tak sem něco vložím. Doma zůstala jen Dorotka a Ewelína. Obě holčiny jsou moc hodné a v pohodě. Dnes Ewelíně vyhřezla slzná žláza, tak budeme muset vyrazit k veterináři na odstřihnutí. Zatím ještě počkám, není to nic drastického a ve vyjímečných případech se i nědy sama zatáhne, ale pravda že většinou ne. Hárala konečně Naďa, tak je nakrytá. Našim buldokům vedra nevadí, vesele se opalují na sluníčku, jen Kukýn ven moc chodit nechce a pochrupuje si raději uvnitř v chládku a i Adélka moc opalování nedá, ale to už je stará dáma, tak je to pochopitelné a jsem radši. Proč nechce chodit na sluníčko Kukýn nechápu. Žádné dychavé problémy nemá, je mladý a v pohodě, ale je to prostě asi lenoch chlap!!! Jdu teď připravit fotky a večer vložím!!

Jak na vedra :-)

01.08.2013 14:55

Ten na tom je nejlépe!!!! :-)

 

Poprvé na trávě...

17.05.2013 15:04

Starší vrh si dnes vyzkoušel, jak se chodí po travičce. Mladší si ještě raději musí pár dní počkat, ale ono má zase pršet, tak nevím jak to bude. Aktuálních fotek bych dávala víc,ale je teprve 17.5. a už na mě po před přihlášením na web hrozí červená tabulka, že limit dat budu mít brzy překročen  :-(

Taky bych ráda informovala, že z vrhu "D" už nemáme žádné volné štěňátko, všechna jsou již zazálohovaná a z vrhu "E" máme ještě dvě volné fenečky i když neustále uvažuji, zda si jednu  (Emilku)  nenechám, ale jelikož si z vrhu "D" nechávám Dorotku, tak se obávám abych to všechno zvládla.

Konečně aktuální foto.

12.05.2013 22:14

Dnes jsem vám konečně nafotila aktuální fotky vrhu "D" a vrhu "E".

Vrh "D" už musím přikrmovat, Sára už je neuživí a popravdě už jich má tak trochu DOST !!! Myslím ji brzy propustím z mateřské na plný úvazek :-) 

Vrh "E" začnu taky zítra přikrmovat, protože fenky jsou jak stodoly a kluky k vemínku pustí až když téměř vše vytankují. 

1.5.2013 vrh D a E

02.05.2013 12:47

<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 >>