Blog

Volný pejsek

13.10.2014 21:00

Hlad je hlad....

07.10.2014 12:40

Jak jsem vyhrožovala, tak jsem štěňátka nechala malinko vyhladovět aby vůbec ochutnala granulky se štěněcím mlíčkem. Ewelína má už vemínko pěkně pohryzané od těch nezbedů. Namočené granule jsem posypala sušeným štěněcím mlékem a musím uznat, že štěňátka baštila způsobně a byla moc šikovná. Je to tím, že nejsou hladová. Někdy, když má fena málo mléka, tak baští šíleně...lezou do misky, hltají a předhánějí se, které zabere lepší místo u tácku.

Už nás je pár kilogramů....

03.10.2014 12:57

Štěňátka rostou a občas je mi Ewelíny dost líto. Zoubky mají jako jehličky. Dnes jsem se pokusila nabídnout lipánek, ale štěňátka ochutnala jen ze slušnosti každý lžičku. Mlíčko od maminky je asi lepší, ale to mají dětičky smůlu. Jsem zvyklá touto dobou přikrmovat, abych feně odlehčila a tak zvolím starou osvědčenou metodu, že hlad je nejlepší kuchař.Ale jinak jsou moc šikovná, začínají chodit...pokud se tomu tak dá říct a začínají si už hrát....doufám, že to hraní nebude pomalu přecházet ve rvaní. Kraválu mám v baráku díky vnoučatům i tak dost :-(

Začíná už zábava....

02.10.2014 21:17

Někdy je to opravdu zábavné. Odjela jsem z domova jen na malou chviličku,......jak jinak,...na nějaké delší nákupy opravdu není čas ani vhodná doba. Po příjezdu jsem zjistila, že jsem nezajistila vlez a výlez z bedny. Jedna holčička se tak vzdálila do neznáma a "válela" se na dlažbě mimo bednu. Náramně se ji zalíbila deka, přehozená na bedně. Vůbec se ji nelíbilo, že pro její hrátky nemám pochopení a že jsem ji vrátila zpět do "hnízda". Naštěstí máme vytápěnou podlahu, tak dlažba je teploučká.

Jsou nám tři týdny.

01.10.2014 17:43

Štěňátkům jsou tři týdny a začínají se snažit chodit...zatím dost neohrabaně a je to spíše pokus-omyl :-) Zatím jsou plně kojená a bez příkrmu. Ewelína má mléka dost,tak zvažuji, zda vůbec přikrmovat....Já nějak ty tlusté koule nemám ráda, potom to hůře chodí, tak ještě asi pár dní počkám.

Je nám týden....a už nás je plný box :-)

17.09.2014 11:56

Štěňátka rostou výborně a daří se jim skvěle. Ewelína získala od své matky Roxany jednu neuvěřitelnou vlastnost, kterou velice oceňuji.V porodní bedně štěňátka nakojí a když všichni spokojeně spinkají, vyleze z bedny a spokojen se natáhne mimo bednu. Ten, komu už fena zalehla štěně mi jistě dá za pravdu, že je to skvělá věc. Dnes byla štěňátka u Ewelíny v bedně celou noc a já je nemusela mít v boxu vedle sebe v posteli. Běžně to feny nedělají a od štěnat se nechtějí hnout a tak tento způsob mi velice vyhovuje. Jsou to moje šikulky. Jednu věc dělá Ewelína, kterou ostatné mé feny nedělají...a to,...v noci štěňátkům do bedny odnosí mé pantofle. Vyndám je a když se za hodinu probudím, tak jsou zaručeně opět v bedně. Je to úsměvné a když ji to dělá radost, tak ji nechávám, jen jsem své pantofe prohodila za poněkud starší...kdybych náhodou o ně měla příjit :-) :-). Zatím jsou jen oslintané :-)

A začíná se snídaní.....

15.09.2014 14:33

Což obsahuje 4 ks kuřecích skeletů, několik kousků hovězí sleziny ( pozor, je hodně projímavá) 1 kousek hovězí oháňky, 1/2 vepřového žaludku, 1 vepř. kost od krkovice a jedno syrové vejce. Co nedožere, dostane v poledne....většinou sežere všechno a potom baští až zase večer. Přes den si chroupne do granulí. nebo tvarohu a má ráda sýr. Mléka má dostatek. Můžete dávat i ledvinky, srdce, játra, vemeno ...je dobré přidávat syrové kosti. Ono to syrové  a ke všemu játra, sleziny atd.....opravdu způsobuje řidkou stolici. Kojné feně nedávám plice. Jejich výživná hodnota není nic slavného a tak dávám raději sleziny. První dny se musí mísa dát feně až pod čumák do porodní bedny. Od štěňat by neodešla ani za nic....ani hlad ji nedonutí, což právě u buldoka je hodně divné :-)

 

 

A jak na to mlíčko?????

15.09.2014 14:03

Jak je to s teplíčkem,..... to máme vysvětlené a teď jak na to, aby měla fena dostatek mléka a štěňátka plná bříška. Je pravda, že trochu je to ovlivněné genetikou, trochu záleží na tvaru vemínka...,,ale hodně to je ovlivněno počtem štěňátek a kvalitní stravou. Jedno štěňátko prostě maminu tak dobře nerozkojí, jako 7 a více hladovců. Strava je v tomto případě hodně důležitá. Nemám ráda rozmlsané psy, ale kojnou fenu krmím opravdu kvalitně a dopřávám ji hojně úplně všeho. Prvních 14 dní krmím téměř výhradně syrovou stravou. Feny ji dobře přijímají, chutná jim a dobře tedy baští. Ke granulím zn. Royal Canin pro štěňata mají taky přístup, stejně tak jako k čerstvé vodě, které vylemtají opravdu hodně. Krmení si pořizuji krátce před porodem a naporcuji si balíčky, které si zamrazím. Je to pohodlné a každý den jen vyndám balíčky, podle potřeby. Většinou stačí jen jeden, protože přidávám i tvaroh, vejce, dětské piškoty a již zmiňované granule. Po čtrnácti dnech je fena tak plně rozkojená, že začne přijímat i vařenou stravu, včetně příloh...kolínka, rýže atd.

Ewelína zatím nechce dětské piškoty......je to divné, ale je mi to celkem jedno, protože ty pokládám spíše za pamlsek. Jinak syrového masa opravdu sežere denně hodně. Tentokrát jsem ji předem nakoupila : kuřecí skelety i s kůží, vepřové žaludky, hovězí slezinu, vepřová žebra, hovězí oháňku a kousek předního hovězího....teda př.hovězího jsem koupila velký kus, ale pro Ewelínu jsem vykrájela méně populární kousky...takové to prorostlé a pěkné masíčko si nechala pro nás lidi a taky pár kousků si zamrazila pro štěňátka, až jim ho poprve namelu. Všechno jsem tak nějak naporcovala a nadružila a zamrazila. Navrch vždy rozklepnu jedno syrové vejce a Ewelína baští a chvála bohu....mléka má dost a mimina přibývají, jsou klidná a věčně rozvalená na zádičkách tak, jak to mám ráda. To je totiž známka toho, že jsou spokojená.

Jak to dělám já.

13.09.2014 11:52

Klíčem k úspěšnému odchovu štěňátek AB je samozřejmě v první řadě narození životaschopných štěňátek...to je jasné. Ale aby štěňátka dobře prospívala, je nutné jim zajistit teplo a dostatek mléka.Vyhřívanou dečku používám na převoz štěňátek z veteriny a doma jen na krátkodobé umístění štěňat v boxu. Do porodní bedny není dečka vhodná. Štěňata z ní odlézají a feny mají tendenci v bedně hrabat...a prostě to má spoustu mínusů. Vhodné je teplo z vrchu a úplně nejlepší je infračervené a to i proto, že se krásně zatáhnou a zahojí pupíčky. Štěňátkům se tepličko líbí, maminkám už méně, ale to se nedá nic dělat,.... teplo potřebné je. Fena první dny po porodu je trochu "rozdýchana". Jednak ji bolí řezná rána, taky může mít malinko zvýšenou teplotu, nalévá mléko a je poněkud rozhozená z narození mimin, obzvlášť, pokud jich má víc. Nedá se nic dělat, teplo musí být a fenky mají sice tendenci raději teplo zajistit vlastním tělem, ale to hrozí zalehnutí štěněte. Nemám ráda, když se štěňata klepou zimou a choulí do klubíčka a fena na ně chce svojí váhou lehnout ve snaze je zahřívat. Mám raději, pokud se štěňátka "opalují" na zádech a jsou v pohodě a fena si to prostě musí oddýchat. Dávám ji často pít, častěji ji venčím a občas ji od štěňat oddělám, aby si oddychla, ale za pár dní si fena zvykne a vše se znormalizuje.

Na tohle je neuvěřitelná Roxana, která sotva se po císaři jakž takž zotaví...cca 2 dny, tak to dělá tak, že štěňata nakojí a sotva uzná, že jsou napitá, vyskočí z porodní bedny a nechá je spát pod infračerveným světlem a sama si lehne mimo bednu na dlažbu. Po nějaké době....asi má nějaké neviditelné digitálky..... do bedny opět vleze,aby děti nakrmila a zase vyleze. Je to skvělé a já se tak v noci nemusím bát, že by fena štěně zalehla, štěňátkům nic nechybí a vše je naprosto dokonalé.

Ewelína je prvnička, ale je to dobrá máma a co ještě neumí, tak se určitě doučí. Včera mě opravdu důsledně sledovala, když jsem štěňátka masírovala a koukala na mě tak roztomile, jako když chce říct : Ahááááá, tak takhle se to musí dělat :-)

Prvnička se prostě musí hlídat.....

12.09.2014 13:01

Ewelína má štěňátka poprvé, což znamená ještě větší starost, než je jindy. Teprve zjišťuji, jaká je a bude maminka, zda bude v bedně se štěňátky opatrná, nebo bude jako slon v porcelánu. Ona sama se teprve rozkoukává a seznamuje s tím, co má ve smlouvě s přírodou a co ne. Pro mně to znamená to, že v noci je mám v ohrádce vedle v postele, přes den v kuchyni kde vařím a když si potřebuji sednou k PC na delší dobu než pět minut, tak mám třetí ohrádku u počítače. Tak se mimina i mamina stěhují několikrát za den. A když si potřebuji opravdu aspoň na 2 h tvrdě usnout, tak nenechávám nic náhodě a raději je dám do vyhřívaného boxu a šup s nima do postele....a mám je vedle sebe. Když mají hlad, tak mě vzbudí...prostě jako mimina. Ewelína si alespoň taky může v klidu a bez starostí pospat, i když dnes v noci si do bedny alespoň nanosila mé pantofle :-)

A když se musím přeci jen někdy na pár minut vzdálit, tak mám své hlídače a za zmrzlinu svoji úlohu zvládají výborně. :-)

<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>