Dnes trochu jinak....

05.02.2016 13:09

Nemam FB ...ani nemám v úmyslu si ho založit, nesleduji TV a téměř nikam nechodím....popravdě ani nějak výrazně neznám  chovatele AB....některé znám jen podle jména, některé z výstav či klubových schůzí...a i v tom hodlám pokračovat. Jsem v kontaktu pouze s majiteli pejsků z naší CHS a mám jen cca 2-3 chovatelé...které občas kontaktuji, nebo oni mně...a které znám tak trochu víc.

Včera večer mi přišel manžel říct, že ve zprávách na Barandově se řešil nějaký problém s AB.Mám různé neřesti, ale s přibývajícím věkem jsem navíc neskutečně zvědavá, což je koníček poměrně časově náročný. Ihned, jak mi to čas dovolil jsem se vrhla na archív Barandova a zmíněné zpravodajství vyhledala. 

Podotýkám, že neznám ani chovatelku ani majitelku pejska o kterém byla krátká reportáž...a nelobuji zde ani za jednu z dam. Už uvedení zprávy mě vytočilo tak, že jsem si musela zapáli cigaretu přesto, že jsem jednu právě zatípla....takové to : Chtěli zdravého pejska a proto se rozhodli o pořízení drahého psa s PP. 

Tento názor naprosto nesnáším a jsem na něj alergická. Lidi !!!!....mějte rozum !!! PP vám nemůže zaručit zdraví daného jedince...proboha !!! Snad jsme všichni normální, ne?? PP je taková záruka, že pejsek je po chovných jedincích, kteří splnují chovné podmínky a vyroste z něho...nebo by měl vyrůst AB a ne např. bulteriér či fr. buldoček a nebo něco mezi tím. V žádném případě to není certifikát na zdraví. My všichni přeci máme rodné listy a taky máme různé nemoce...a já ...jejda...já mám problémů....a  jelikož mě zajímá i můj vlastní rodokmen nebo jinak i můj  PP, tak jsem zjistila, že moje babička a dědeček byli bratranec a sestřenice...taková malá příbuzenská plemenitba, která se u pejsků občas provádí pro zvýraznění určitého úžasného předpokladu. No...a proto jsem tak úžasná...."Skromná"  je  totiž mé druhé příjmení a na druhou stranu už prostě na stáří trochu blbě vidím,v dětství jsem prodělala neštovice, spalničky a přiušnice. :-) Taková malá negativa na tu příbuznost :-) Prostě a zkrátka...Rodný list je jako PP a není to cerifikát na zdravotní stav pejska. 

K danému problému ve zprávách se nebudu vyjadřovat...postačí jen informace, že DKK se u buldoků k chovnosti nemusí dokládat. Buldok není pracovní plemeno a musí se k němu i tak přistupovat. Pokud chce někdo sportovního pejska, tak AB není dobrá volba i kdyby se vám líbil sebevíc. Názor, že pejsek,ale strašně rád chodí, miluje horské tůry a cvičák........no, buldok nemá rozum a předpokládá se, že si ho pořizuje člověk, který rozum má. 

Nemám ani ráda prezentování různých problémů na FB či ve zprávách atp. K čemu je to vlastně dobré??? Že se k tomu budou vyjadřovat lidi, který o tom nemají ani potuchy??? A že těch se tedy najde všude dost...tak tím si buďte jisti. Ono stále platí : kde se dva perou, třetí se směje ...a to platí čím dál tím více.

Potom vznikají takové ty informace, že ten je množitel a ten je taky množitel...a cena vysoká a cena ještě více vysoká. Tak z druhé starny musím zase napsat já ....a ten kdo mě zná, tak ví, že já rozhodně žádný množitel nejsem, o všechna štěňátka pečuji vzorně a s takovou láskou a péčí, o které se mým vlastním dětem asi ani nezdálo, protože jsem tehdy byla mladá a když jsem měla děti jako miminka, tak neexistovaly  žádné papírové pleny ani kapesníčky, žádné mikrovlnky ani automatické pračky atp....ani ústřední topení jsem neměla a musela jsem se sakra ohánět, abych vše řádně vyvařila, abych, složila uhlí a zatopila a vyprala na romo kombi...což byl tehdy vrchol luxusu. Dnes si psí mimina užívám, jako bych byla věčná šestinedělka. A můj názor je ten, že nevěřím, že by mohl existovat množitel AB. Anglický buldok má totož tak náročný chov a odchov, že by to žádný množitel nedělal a cena....cena se mi někdy zdá proti ostatním plemenům nedoceněná....netvrdím že nízká, to ne...ale je to tím, že chov i odcho je časově i finančně náročný a nemluvíme zde jen o narozených miminek...musíme se totiž řádně starat i o ty potencionální rodiče  a ne jen před porodem a po porodu. Já sama například už 20 let nikde nebyla na noc až na jednu vyjímku, kdy jsem jednu noc musela přežít v nemocnici. Opravdu dlouhá noc to pro mě byla. 

Umím si představit množitele plemene, kdy fena sama porodí, sama se postará a v určité době "rádobychovatel" zabouchá na boudu a spočitá, kolik vyleze štěňat. Ale věřte, že tak to u buldoků nefunguje nikdy!!!!!