Jak to dělám já.

13.09.2014 11:52

Klíčem k úspěšnému odchovu štěňátek AB je samozřejmě v první řadě narození životaschopných štěňátek...to je jasné. Ale aby štěňátka dobře prospívala, je nutné jim zajistit teplo a dostatek mléka.Vyhřívanou dečku používám na převoz štěňátek z veteriny a doma jen na krátkodobé umístění štěňat v boxu. Do porodní bedny není dečka vhodná. Štěňata z ní odlézají a feny mají tendenci v bedně hrabat...a prostě to má spoustu mínusů. Vhodné je teplo z vrchu a úplně nejlepší je infračervené a to i proto, že se krásně zatáhnou a zahojí pupíčky. Štěňátkům se tepličko líbí, maminkám už méně, ale to se nedá nic dělat,.... teplo potřebné je. Fena první dny po porodu je trochu "rozdýchana". Jednak ji bolí řezná rána, taky může mít malinko zvýšenou teplotu, nalévá mléko a je poněkud rozhozená z narození mimin, obzvlášť, pokud jich má víc. Nedá se nic dělat, teplo musí být a fenky mají sice tendenci raději teplo zajistit vlastním tělem, ale to hrozí zalehnutí štěněte. Nemám ráda, když se štěňata klepou zimou a choulí do klubíčka a fena na ně chce svojí váhou lehnout ve snaze je zahřívat. Mám raději, pokud se štěňátka "opalují" na zádech a jsou v pohodě a fena si to prostě musí oddýchat. Dávám ji často pít, častěji ji venčím a občas ji od štěňat oddělám, aby si oddychla, ale za pár dní si fena zvykne a vše se znormalizuje.

Na tohle je neuvěřitelná Roxana, která sotva se po císaři jakž takž zotaví...cca 2 dny, tak to dělá tak, že štěňata nakojí a sotva uzná, že jsou napitá, vyskočí z porodní bedny a nechá je spát pod infračerveným světlem a sama si lehne mimo bednu na dlažbu. Po nějaké době....asi má nějaké neviditelné digitálky..... do bedny opět vleze,aby děti nakrmila a zase vyleze. Je to skvělé a já se tak v noci nemusím bát, že by fena štěně zalehla, štěňátkům nic nechybí a vše je naprosto dokonalé.

Ewelína je prvnička, ale je to dobrá máma a co ještě neumí, tak se určitě doučí. Včera mě opravdu důsledně sledovala, když jsem štěňátka masírovala a koukala na mě tak roztomile, jako když chce říct : Ahááááá, tak takhle se to musí dělat :-)